0
Τα 100 χρόνια ζωής συμπλήρωσε πρόσφατα η νομπελίστρια και ειδική στα του εγκεφάλου, Ρίτα Λεβί – Μονταλτσίνι, η οποία γιόρτασε τα γενέθλιά της, διοργανώνοντας ένα σεμινάριο με θέμα "Ο εγκέφαλος σε υγεία και ασθένεια", με τη συμμετοχή ομιλητών από όλον τον κόσμο.Η κ. Μονταλτσίνι έγινε η πρώτη κάτοχος βραβείου Νόμπελ που συμπλήρωσε τον ένα αιώνα ζωής.Μυστικό της μακροζωίας της ενδέχεται να είναι η προσωπική της ανακάλυψη, ένα σκεύασμα, το οποίο και η ίδια λαμβάνει καθημερινά με τη μορφή κολλυρίου.Πρόκειται για τον NGF, γνωστό και ως νευρικό αυξητικό παράγοντα, ο οποίος επιτρέπει στα κύτταρα του νευρικού συστήματος να αναπτύσσονται και να αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση.

Πιο συγκεκριμένα, βοηθά τους νευρώνες που αρχίζουμε να χάνουμε στην ηλικία των 15 ετών, να επιβιώνουν.

"Η πνευματική μου κατάσταση είναι καλύτερη τώρα απ΄ ό,τι όταν ήμουν 20 επειδή έχει εμπλουτιστεί από τόσες εμπειρίες", δήλωσε η ίδια, ενώ υποστήριξε την απόφασή της να μην παντρευτεί ποτέ, λέγοντας "Έβλεπα πόσο καταπιεστικός ήταν ο, κατά τα άλλα γλυκύτατος, πατέρας μου για τη μητέρα μου και είπα ότι δεν θα βρεθώ ποτέ σε αυτή τη θέση. Και είχα δίκιο".

Η κ. Μονταλτσίνι θεωρεί πως ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος είναι ακριβώς ίδιοι και ότι πλέον έχουμε ανακαλύψει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του.

Ως προς τη συμπλήρωση 100 ετών ζωής, η κ. Μονταλτσίνι δήλωσε : "Προσπαθώ να τα ξεχάσω. Απλώς έτυχε να γεννηθώ πριν από 100 χρόνια. Το μυστικό της ζωής είναι να σκεφτόμαστε διαρκώς, αλλά όχι για τον εαυτό μας.

Όσο για το θάνατο δε με νοιάζει. Αυτό που θα απομείνει από μένα θα είναι η δουλειά μου. Το σημαντικό δεν είναι ο θάνατος, είναι να έχεις ζήσει με ηρεμία χρησιμοποιώντας το λογικό αριστερό μέρος του εγκεφάλου και όχι τη δεξιά, ενστικτώδη πλευρά του, που οδηγεί στη δυστυχία", τόνισε.

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η κ. Μονταλτσίνι γεννήθηκε στο Τορίνο το 1909, από οικογένεια εύπορων και καλλιεργημένων Εβραίων.

Αψηφώντας τις εντολές του πατέρα της για το αντίθετο, σπούδασε Ιατρική και όταν αργότερα η εβραϊκή της καταγωγή στάθηκε εμπόδιο στις μεταπτυχιακές σπουδές της, έστησε εργαστήριο στο δωμάτιό της.

Το 2001 ανακηρύχθηκε ισόβια βουλευτής στην Ιταλία, ενώ από το 2005 έως το 2007 υποστηρίζει ενεργά την κυβέρνηση του ΡομάνοΠρόντι. Γενικότερα στη ζωή της υποστήριζε και υποστηρίζει ευθαρσώς τις αριστερές ιδέες της, ενώ δηλώνει συχνά : "Μη φοβάστε τις δύσκολες στιγμές. Από αυτές έρχεται ό,τι καλύτερο μας συμβαίνει".
http://www.cosmo.gr/

Δημοσίευση σχολίου