0
Όλοι έχουμε κοιταχτεί κάποια στιγμή στον καθρέφτη και μας έχουν χαλάσει τη διάθεση οι αντιαισθητικοί μαύροι κύκλοι, που σχηματίζονται κάτω από τα μάτια μας. Αν έχουμε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, είναι λογικό τα μάτια μας να είναι ταλαιπωρημένα.Τι γίνεται, όμως, όταν το πρόβλημα επιμένει; Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους για να "ξεφορτωθούμε" τους μαύρους κύκλους και να έχουμε ένα βλέμμα λαμπερό και ξεκούραστο. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο σε πρώτο στάδιο να εντοπίσουμε τις αίτιες του προβλήματος.Οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται όταν η περιοχή των ματιών είναι πολύ λεπτή, με αποτέλεσμα τα τριχοειδή αγγεία να γίνονται ορατά και να προκαλούν μωβ σκιές. Πολλοί άνδρες και γυναίκες έχουν κληρονομική προδιάθεση, για αυτό παρατηρούμε αρκετές φορές μέλη της ίδιας οικογένειας να έχουν τάση για μαύρους κύκλους. Το πρόβλημα είναι πιο εμφανές σε όσους έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα ή τα μάτια τους είναι βαθουλωτά.

Αϋπνία, κούραση και στρες

Υπάρχει το ενδεχόμενο να πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, που οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Οι απαραίτητες ώρες ύπνου δεν είναι ίδιες για όλους, όμως αν κοιμάστε λιγότερες από 6-7 ώρες, σίγουρα σας λείπει ύπνος. Ακόμη μαύρους κύκλους μπορεί να προκαλέσει η κούραση ή το έντονο στρες.

Κάπνισμα και κακή διατροφή

Συχνά πίσω από το πρόβλημα κρύβονται κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ και η ανθυγιεινή διατροφή. Μία πιθανή αιτία είναι η έλλειψη σιδήρου.

Κατακράτηση υγρών

Δεν αποκλείεται οι μαύροι κύκλοι να οφείλονται στο πρήξιμο, που συμβαίνει λόγω της κατακράτησης υγρών στα κάτω βλέφαρα. Το πρήξιμο που δημιουργείται, δίνει την εντύπωση μαύρων σκιών κάτω από τα μάτια.

Μερικές ασθένειες, που έχουν σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση των υγρών, είναι τα προβλήματα της καρδιάς, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, των νεφρών και του ήπατος, η υψηλή πίεση του αίματος και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Ορισμένα φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Το ίδιο και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Ήλιος και γήρανση

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα κάτω από τα μάτια λεπταίνει και τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα γίνονται πιο εμφανή. Έτσι φαίνονται περισσότερο οι μαύροι κύκλοι. Το πρόβλημα εντείνει η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, που αδυνατίζει ακόμη περισσότερο το δέρμα.

Αλλάξτε τρόπο ζωής

Ακόμη και αν έχετε γενετική προδιάθεση, μπορείτε βελτιώνοντας τις καθημερινές σας συνήθειες να περιορίσετε - αν όχι να εξαφανίσετε- το πρόβλημα. Φροντίστε να απολαμβάνετε τουλάχιστον εφτά ώρες νυχτερινού ύπνου και να ξεκουράζεστε. Παράλληλα προσπαθήστε να βρίσκετε τρόπους χαλάρωσης και απαλλαγής από το στρες.

Αποφύγετε τις καταχρήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, καφεΐνη). Μην τρώτε πολύ αλμυρά φαγητά. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, που καθυστερούν τη γήρανση της επιδερμίδας. Αν μειώσετε και τα λιπαρά, σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα.

Περιποιηθείτε τα μάτια σας

Χρησιμοποιήστε πρωί-βράδυ μία ειδική κρέμα ή τζελ περιποίησης ματιών (μπορείτε να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας). Ιδανικές είναι οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνη K και ρετινόλη.Αν έχετε ένα σημαντικό ραντεβού και θέλετε μία άμεση λύση, που θα περιορίσει δραστικά τους κύκλους αφήστε δύο φακελάκια τσάι σε κρύο νερό μέχρι να μουλιάσουν. Τοποθετήστε τα φακελάκια στα μάτια σας για δέκα - δεκαπέντε λεπτά. Το τσάι βοηθάει στο να καταπολεμήσετε το πρήξιμο, που δημιουργείται από την κατακράτηση υγρών στην περιοχή των ματιών.

Μία απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος είναι το αγγούρι. Απλώνετε δύο λεπτές φέτες αγγούρι στα μάτια σας σαν κομπρέσα για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Την ίδια ευεργετική δράση έχει και η πατάτα. Και με τους δύο τρόπους το βλέμμα σας θα δείχνει πιο ξεκούραστο και φωτεινό.

Δημοσίευση σχολίου