0
O σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, το άγχος και η παντελής έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχουν κάνει τη δυσκοιλιότητα ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικών ερευνών που διεξήχθησαν από το ΕΛΙΓΑΣΤ και παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια, τα κυριότερα βασικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό, αφού το ποσοστό των πασχόντων ανέρχεται σε 16% και περίπου 1 στους 5 Έλληνες δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα δυσκοιλιότητας τουλάχιστον 1 φορά στο παρελθόν. Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι και λιποβαρείς φαίνεται να πάσχουν από δυσκοιλιότητα συχνότερα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Η δυσκοιλιότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, αφού οι περισσότεροι από τους πάσχοντες (>70%) έχουν διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ανορεξία, κακή διάθεση, νευρικότητα κλπ. Επιπρόσθετα, άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ίσως έχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους. Έτσι, σε μερικούς πάσχοντες μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και αντιδραστική μελαγχολία, που είναι μία μορφή κατάθλιψης.

Το 81% όσων πάσχουν θεωρούν τη δυσκοιλιότητα εξίσου σοβαρό πρόβλημα με την ημικρανία ενώ το 70% πιο σοβαρό πρόβλημα από το κρυολόγημα. Η δυσκοιλιότητα είναι συχνότερη στις γυναίκες. Με βάση δεδομένα του τελευταίου έτους οι 7 στους 10 δυσκοίλιους είναι γυναίκες.

Το 12% των πασχόντων που δεν έχει συμβουλευθεί γιατρό δεν θεωρεί τη δυσκοιλιότητα ακριβώς ιατρικό θέμα και μάλιστα το 19% που έχουν ηλικία άνω των 45 ετών, θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό πρόβλημα όσο μεγαλώνουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από δέκα χρόνια. Στην Ελλάδα ποσοστό 38% των πασχόντων υποφέρουν κατά μέσο όρο πάνω από 11 χρόνια.

Οι φυτικές ίνες, η πόση επαρκών ποσοτήτων ύδατος και η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πρέπει να ενθαρρύνεται η εφαρμογή τους.

Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Όταν υπάρχει επίμονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας, παρά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, χρειάζεται ιατρική εξέταση.

Ειδικότερα, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους όλοι όσοι έχουν:

* κενώσεις λιγότερες από μια έως δύο φορές την εβδομάδα
* έντονο κοιλιακό πόνο, αίμα ή οποιαδήποτε άλλη περίεργη πρόσμιξη στα κόπρανα
* διαταραχή στη σύσταση των κοπράνων
* πόνο στην περιοχή του πρωκτού
* ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Δημοσίευση σχολίου