0
Πόρτες Αίγινα - Portes Aegina
Οι Πόρτες είναι ένα όμορφο, γραφικό ψαροχώρι το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αίγινας.Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη σε έκταση παραλία με βότσαλα και τα όμορφα νοικοκυρεμένα σπίτια με τα λουλούδια και τις πρασινάδες.Οι κάτοικοι του χωριού ζουν κυρίως από την αλιεία τον τουρισμό και τις οικοδομικες εργασιες, αφού η αυθεντικότητα του τοπίου και η άγρια ομορφιά του έχουν κατακτήσει πολλούς.
Το ολόφρεσκο ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής, το μπάνιο στις πεντακάθαρες θάλασσες ειναι η καλύτερη συνταγή για χαλαρωτικές διακοπές.Οι άνθρωποι στις Πόρτες είναι φιλόξενοι και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τον τόπο τους. Έχουν τον εξωραϊστικό σύλλογο "Μεταμορφωση Σωτηρος", με τον δραστήριο πρόεδρο Κωστα Μπογρη και ολοι προσπαθούν να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του χωριού.Στα επομενα χρονια θα ανεγερθει και ο νεος Ιερος Ναος με την ονομασια Αγιος Παντελεημονας Αιγινας στην θεση Κυπαρισι στο ψηλοτερο σημειο του χωριου.
Ένα χωριό που έχει την δική του ιστορία και υπέφερε μεγάλες δοκιμασίες στο παρελθόν. Λέγεται ότι οι Πόρτες υπέφεραν τόσα πολλά από τις επιδρομές του πειρατή Βαρβαρόσα, που για να μην δίνουν στόχο κατασκεύαζαν σπίτια χωρίς παράθυρα, μόνο με πόρτες. Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που το χωριό ονομάστηκε έτσι. Δεν είναι όμως ο επικρατέστερος, αφού σύμφωνα με άλλη άποψη το όνομα Πόρτες προέρχεται από την λέξη porto = λιμάνι, κι αυτό γιατί από το λιμάνι του χωριού φορτώνονταν οι μαυρόπετρες σε καράβια που ταξίδευαν για την Κρήτη και αλλού.Για να φτασετε οδικως στις Πορτες απο το κεντρο της Αιγινας κανετε 15 λεπτα περιπου (13χλμ) και απο την πολη της Αγιας Μαρινας 10 λεπτα (8.5 χλμ).

Δημοσίευση σχολίου