0
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, που ψηφίστηκε επί της αρχής σήμερα το μεσημέρι, δηλώνουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, οι οποίοι αμέσως μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου προχώρησαν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Χαϊδαρίου. Επίσης απέκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και στα δύο ρεύματα , στο ύψος της Μεταμόρφωσης.Η εθνική οδός, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, έκλεισε για περίπου τρία τέταρτα της ώρας και στα δύο ρεύματα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά αυτήν την ώρα είναι ανοιχτή. Ανοιχτή επίσης είναι η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Χαϊδαρίου και του Σκαραμαγκά.

Στις 1:30 μ.μ. ένταση επικράτησε μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου από νωρίς παραμένουν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το σημείο.

Η ένταση προέκυψε ξαφνικά, χωρίς εμφανή αφορμή, όταν ομάδα των αυτοκινητιστών επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο, με αποτέλεσμα να απωθηθούν με χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε «πετροπόλεμος» με μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Πάντως, τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα και περίπου 20 άτομα παρέμειναν μπροστά από το σημείο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 83 «ναι» και 16 «όχι» από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτη Κουβέλη και Σοφία Σακοράφα.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική έπειτα από σχετικό αίτημα του ΛΑΟΣ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του, καταψηφίζοντας επί της αρχής, διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί με το κόμμα του και το άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά έχει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά.

Σε διευκρινίσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι με το νέο καθεστώς υπάρχει κίνδυνος, τουρκικά φορτηγά αυτοκίνητα, με φτηνά καύσιμα και προϊόντα, να τινάξουν στον αέρα τις αγορές στα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος.

Σε εκκρεμότητα παρέμενε η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ επί του επίμαχου άρθρου 14 του νομοσχεδίου για το οποίο οι μεταφορείς ζητούν 5ετή μεταβατική περίοδο και την διατήρηση του 35% της άυλης αξίας των αδειών τους, μετά τη λήξη της χρονικής περιόδου.

Αρκετοί μεταφορείς παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας συγκεντρωμένοι μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Νωρίς το πρωί έκλεισαν το ρεύμα ανόδου της Βασ.Σοφίας από την Αμαλίας μέχρι την Ακαδημίας, στα ανθοπωλεία, και στη συνέχεια απέκλεισαν την Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή και έως τη Συγγρού.

tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου