0
Φρένο στην ανεργία επιχειρεί να βάλει ο ΟΑΕΔ με δύο νέα προγράμματα. Το πρόγραμμα µετατροπής του επιδόµατος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης είναι το πρώτο και το κουπόνι των 1.000 ευρώ για τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νέων ανέργων έως 24 ετών.Η σημαντικότερη καινοτομία για το πρώτο πρόγραμμα, είναι η "επιταγή επανένταξης" στην αγορά εργασίας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ενίσχυση της θέσης εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά 10.000 ανέργους και η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 120.000.000 ευρώ.Στο πρώτο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους και γενικά δε θα το μειώσουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος τουλάχιστον για δύο χρόνια.Σημειώνεται ότι το πρόγραµµα έχει δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση θα διαρκεί από την πρόσληψη του ανέργου στην επιχείρηση µέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης, ενώ η δεύτερη φάση θα αφορά το χρονικό διάστηµα που απομένει µέχρι τη συµπλήρωση των 24 µηνών για αµιγή απασχόληση ή των 30 µηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ως µισθό τη διαφορά µεταξύ του ποσού του επιδόµατος ανεργίας, το οποίο θα είναι προσαυξηµένο κατά 14 ευρώ ηµερησίως για κάθε µακροχρόνια άνεργο, και, αν αποφασίσουν να τους καταρτίσουν, θα δικαιούνται επιχορήγηση 2.000 ευρώ ανά άτοµο. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση θα δεσµεύονται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού για 42 µήνες.

Αυτό το κουπόνι, ο άνεργος θα µπορεί να το εξαργυρώνει είτε για την κατάρτισή του, µε την προϋπόθεση ο φορέας που θα αναλάβει το έργο, να του παρέχει και δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας, είτε για την πρόσληψή του σε επιχειρήσεις.

Οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Σε περίπτωση απόλυσης η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Όσον αφορά το κουπόνι των 1.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί από τον ΟΑΕΔ στο τέλος του έτους, ο νέος εργαζόμενος θα το εξαργυρώνει για την κατάρτισή του, για να παρακολουθεί δηλαδή εκπαιδευτικά προγράµµατα τα οποία θα προβλέπουν και την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

Δημοσίευση σχολίου