0
Το βρετανικό δικαστήριο του Ουεστμίνστερ, όπου παρουσιάστηκε χθες οικειοθελώς ο Julian Assange για να αντικρούσει το «νομοτεχνικά βελτιωμένο» ένταλμα σύλληψης των Σουηδών, διέταξε την προφυλάκισή του και αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση 200.000 λιρών! Το ποσό συγκέντρωσαν ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, μαζί με τέσσερις δημοσιογράφους, υπέρμαχους της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ανάμεσά τους ο βετεράνος Τζον Πίλτζερ και η Τζεμίμα Χαν). Το προηγούμενο βράδυ ο Ασάντζ ειδοποίησε τη Σκότλαντ Γιαρντ ότι σκοπεύει να παρουσιαστεί σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου «για να καθαρίσει το όνομά του από κάθε κατηγορία».

Ο 39χρονος ιδρυτής της Wikileaks θα επανεμφανιστεί στο δικαστήριο στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά η διαδικασία της έκδοσής του μπορεί να καθυστερήσει μήνες, με βάση τη βρετανική νομοθεσία. Μολονότι Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν ζητήσει ακόμη και τη... θανατική του καταδίκη, προς το παρόν ο Ασάντζ βρίσκεται εκτός του νομικού βεληνεκούς των ΗΠΑ. Πάντως, ιλαρότητα προκαλεί η πανευρωπαϊκή σπουδή των διωκτικών αρχών για τα σεξουαλικά του παραπτώματα. Το πρώτο «θύμα» του, η Σουηδέζα «Δεσποινίς Α», κατήγγειλε ότι στις 14 Αυγούστου ο Ασάντζ την εξανάγκασε σε «παράνομη συνεύρεση» αγνοώντας τα παρακάλια της να φορέσει προφυλακτικό!

Ο... εγκληματίας υποτροπίασε με την ίδια κυρία στις 18 Αυγούστου, ενώ μία μέρα νωρίτερα έκανε έρωτα με μια άλλη Σουηδέζα (τη «Δίδα W») - πάντα χωρίς προφυλακτικό, κι ενώ εκείνη κοιμόταν. Με όση σοβαρότητα μπόρεσε να επιστρατεύσει, η εισαγγελέας του Γκέτεμποργκ, Μάριαν Νι, ισχυρίστηκε πως το ανθρωποκυνηγητό κατά του Ασάντζ δεν έχει καμία σχέση με τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων του Wikileaks.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν θα προχωρήσει σε νομική κίνηση κατά του Ασάντζ αν δεν σιγουρευτεί για την αποτελεσματικότητά της.

Ο ιδρυτής του Wikileaks συνόδευσε την «παράδοσή» του με ένα άρθρο-μανιφέστο στην εφημερίδα Australian, καλώντας τους ισχυρούς να «μην πυροβολούν τον αγγελιαφόρο άβολων ειδήσεων». Επικαλούμενος ένα παλιό «μότο» του Μέρντοχ ότι «η αλήθεια πάντα βγαίνει στην επιφάνεια», ο Ασάντζ καταγγέλλει τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια» τους για τις επιθέσεις τους στο «νεανικό, μικρό και ανεξάρτητο» Wikileaks.

Δημοσίευση σχολίου