0
600.000 κμ γεωτρήσεων ή αλλιώς …θάλασσας προετοιμάζεται να ρίξει στο δίκτυο ύδρευσης το επόμενο χρονικό διάστημα η διοίκηση του Δήμου Αίγινας, ενώ αναπτύχθηκε σκεπτικό για εξοικονόμηση κόστους από τη μεταφορά του νερού.Και ενώ η ποσότητα από μόνη της δεν λέει τίποτα, το πρόβλημα είναι οι νέες πολιτικές «θεωρίες» που αναπτύσσονται γύρω από το ευαίσθητο θέμα της ποιότητας του νερού, οι οποίες είναι μάλλον και ο λόγος που το νερό των γεωτρήσεων, των 7.000 μονάδων αγωγιμότητας, που δεν διαφέρει σε τίποτα από τη θάλασσα, έπρεπε ξαφνικά να βαφτιστεί επισήμως …πόσιμο!Όταν προ ημερών στάλθηκαν οι προσκλήσεις του Δ.Σ. και διαβάσαμε το θέμα, είχαμε την αίσθηση ότι αφορούσε κάποια μελέτη για το νερό που έρχεται από την ΕΥΔΑΠ. Η διατύπωση του θέματος ήταν «Έγκριση μελέτης για την προμήθεια πόσιμου νερού για τις ανάγκες του Δήμου και των τοπικών διαμερισμάτων για το έτος 2011». Τελικά όμως, το θέμα αφορούσε το νερό των γεωτρήσεων! Η νέα διοίκηση αποφάσισε να βαφτίσει το νερό των γεωτρήσεων «πόσιμο» ξεκινώντας πολύ νωρίς και σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα τις …εκπτώσεις! Να θυμίσουμε βεβαίως τις «ομηρικές μάχες» του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο τότε «πολίτης» και σήμερα «δημοτικός σύμβουλος» κ. Ηλ. Μπέσης έβαζε θέματα για 500 και 700 μονάδες αγωγιμότητας, διαμαρτυρόμενος για «νερό ακατάλληλο» για «θάλασσα» κ.λ.π. Εχθές το βράδυ, ο ίδιος άνθρωπος ψήφισε ότι το νερό των 7.000 μονάδων αγωγιμότητας, ως …πόσιμο!

Όταν ερωτήθηκε λίγο αργότερα ο κ. Τ. Μουτσάτσος αν εγγυάται ότι το νερό αυτό είναι πόσιμο, η απάντηση ήρθε ολίγον δικολαβίστικα «δεν θα σας απαντήσω αν είναι πόσιμο, να είναι κατά το δυνατόν υγειές», ενώ στην κύρια τοποθέτησή ο αντιδήμαρχος είπε: «…για το σοβαρό θέμα του νερού, δουλεύουμε με δύο παραμέτρους. Την καλύτερη δυνατή ποιότητα και να γλιτώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τη μεταφορά…», δήλωση αρκούντως αποκαλυπτική για τις προθέσεις της διοίκησης να διαφοροποιήσει τη σχέση ΕΥΔΑΠ – Γεωτρήσεων, εις βάρος βεβαίως του νερού της ΕΥΔΑΠ.

Η ορολογία «πόσιμο νερό» για τις γεωτρήσεις, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, όπου το νερό των γεωτρήσεων είναι αποδεδειγμένα κατώτερης ποιότητας. Η προηγούμενη διοίκηση, έφερνε το αντίστοιχο θέμα στα Δ.Σ. χρησιμοποιώντας τον όρο «νερό για ανθρώπινη χρήση». Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια σχολιάστηκε ότι αυτή η αλλαγή της ορολογίας, δίνει δυνατότητα για περισσότερες προσμίξεις γεωτρήσεων στο καλό – ποιοτικό νερό της ΕΥΔΑΠ.Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να ρίξει τουλάχιστον 600.000 κμ νερού από τις γεωτρήσεις στο δίκτυο ύδρευσης, τους επόμενους μήνες. «θα περιοριστείτε σε αυτές τις ποσότητες;» ρώτησε ο κ. Γκότσης. «Γνωρίζετε ότι οι μελέτες γίνονται κατ’ εκτίμηση. Στην πράξη θα δούμε πόσο νερό θα χρειαστούμε» ήταν η απάντηση του κ. Τ. Μουτσάτσου.
Δεν απομένει να δούμε στην πράξη πως θα εξελιχθεί το θέμα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι έχουμε καιρό να ακούσουμε για τρύπιους θερμοσίφωνες, λιωμένες αντιστάσεις πλυντηρίων, κατεστραμμένες σωληνώσεις νιπτήρων κ.λ.π.

Δημοσίευση σχολίου