0

Με διάλυση απείλησε η Ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ τους τρεις μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως, σύμφωνα με δηλώσεις της που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.«Βλέπω δύο δυνατότητες: είτε τα κράτη της G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις Οίκους και στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατρέψουν τους τρείς οίκους σε έξι εταιρείες, ή θα πρέπει να δημιουργηθούν αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί οίκοι...» είπε η κα Ρέντινγκ.

Οι αμερικανικές Moody 's, Standard and Poors και η αγγλο-αμερικανική Fitch κυριαρχούν στην αγορά αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών.
Η πρόσφατη απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, μιας χώρας της ευρωζώνης η οποία ήδη συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δύναμη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται για επιδείνωση της κρίσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ.
«Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών κράτη και των πολιτών τους», είπε η κα Ρέν...

Δημοσίευση σχολίου