0

Πρέσβης των ΗΠΑ: Το πραγματικό όνομα του Βενιζέλου είναι Τούρκογλου...
από την εφημ. "Δημοκρατία" 2/9/11
Κοντά στα άλλα προβλήματα, γκάφες και αποτυχίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα περίφημα WikiLeaks ήρθαν να του ξύσουν και μια ξεχασμένη "πληγή".
'Ενα από τα έγγραφα που τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανήκει στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και είχε σταλεί προς την Ουάσινγκτον τρεις μέρες μετά τις εκλογές του 2009. Αναφερόμενος λοιπόν στον κ. Βενιζέλο, ο πρέσβης δίπλα στο "Mr Venizelos" σημειώνει μέσα σε παρένθεση: (nee Turkoglu). Στα Αγγλικά το nee υποδηλώνει το όνομα με το οποίο γεννήθηκε κάποιος και στην συνέχεια το άλλαξε για διάφορους λόγους. Εμφανίζεται δηλαδή ο κ. Βενιζέλος να γεννήθηκε με το όνομα "Τούρκογλου" και αργότερα να έγινε η μετονομασία του...
Πρόκειται για μια παλιά εκδοχή, την οποία ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα, είχε κυκλοφορήσει πάρα πολύ έντονα την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική ήττα του 2007. Τότε διάφορα στελέχη του παπανδρεικου στρατοπέδου αλλά και ανώνυμοι σχολιαστές του διαδικτύου υποστήριζαν και έγραφαν , απαξιωτικά, ότι το πραγματικό όνομα της οικογένειας του κ. Βενιζέλου ήταν "Τούρκογλου" και ότι το είχε αλλάξει όχι ο ίδιος, αλλά ο πατέρας του, όταν μετεγκαταστάθηκε από την Εύβοια στην Θεσσαλονίκη.
'Ενα από τα στελέχη που διακινούσαν μάλιστα αυτή την φήμη μετ' επιτάσεως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήταν και ο (φανατικός υποστηρικτής τότε του Γ. Παπανδρέου) Στέφανος Τζουμάκας.
Η επιστολή διάψευσης

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μπορεί εκείνη την περίοδο να άφηνε αναπάντητες πολλές επιθέσεις που δεχόταν στο πλαίσιο της πολύ σκληρής εσωκομματικής αναμέτρησης, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα είχε αντιδράσει, θεωρώντας ότι επρόκειτο για χτύπημα κάτω από την μέση.Είχε λοιπόν στείλει επιστολή σε συντάκτες σχετικών δημοσιευμάτων, με την οποία διαβεβαίωνε ότι το όνομα της οικογένειάς του ήταν πάντοτε Βενιζέλος, παραπέμποντας ακόμη και σε σχετικά στοιχεία της γενέτειράς τους στην Εύβοια.
Η απορία που επομένως γεννάται είναι απλή. Ο Αμερικανός πρέσβης, όταν δύο χρόνια αργότερα έκανε την αναφορά στο "nee Turkoglu", δεν είχε υπόψη του αυτή τη διαβεβαίωση του κ. Βενιζέλου; Μάλλον δύσκολο. Εκτός κι αν είχε άλλη πληροφόρηση...

Δημοσίευση σχολίου