0

Στους 264 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από το σεισμό 7,2 βαθμών που έπληξε χθες την ανατολική Τουρκίας, όπως δήλωσε οαντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, συνολικά 1.300 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί από το χθεσινό σεισμό, ενώ 970 κτήρια έχουν καταστραφεί.

Αξιωματούχοι είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και ομάδες διάσωσης εργάζονταν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια. Πάνω από 80 κτήρια κατέρρευσαν στην πόλη Ερτζίς και 10 στην πόλη Βαν.
Φοβούμενοι τους μετασεισμούς οι κάτοικοι της Ερτζίς πέρασαν την νύχτα τους σε εξωτερικούς χώρους γύρω από φωτιές
Φοβούμενοι τους μετασεισμούς οι κάτοικοι της Ερτζίς πέρασαν την νύχτα τους σε εξωτερικούς χώρους γύρω από φωτιές

Ο σεισμός σημειώθηκε στα βορειανατολικά της Βαν, πόλης με πληθυσμό περίπου 400.000 ανθρώπων.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκε με ελικόπτερο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι χωριά κοντά στην Βαν έχουν πληγεί πιο πολύ με τα περισσότερα κτήρια να έχουν γίνει μία μάζα τούβλων.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις άλλες χώρες για την προσφορά βοήθειας, αλλά δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της μία τέτοια καταστροφή.
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια

Ασθενοφόρα, στρατιώτες και ομάδες διάσωσης έσπευσαν στην πόλη Ερτζίς, σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters που βρισκόταν εκεί. Επιζώντες εξέφρασαν παράπονα για΄έλειψη βαρέων μηχανημάτων για την απομάκρυνση των όγκων τσιμέντου.

Σοβαρές καταστροφές και τραυματισμοί αναφέρθηκαν και στην επαρχία Τζελέμπιμπαγκ, κοντά στην Ερτζίς. "Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Αγωνιούν, ακούμε τα ουρλιαχτά τους για βοήθεια", είπε ο δήμαρχος Βεϊσέλ Κεζέρ.

Οι κατοικοι στην Βαν και την Ερτζίς, φοβούμενοι μετασεισμούς, πέρασαν την νύχτα τους στην ύπαιθρο, έχοντας ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν.

Οι διασώστες εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με φακούς, απομακρύνοντας ερείπια με γυμνά χέρια και με φτυάρια.

Από το σεισμό διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες και οι αρχές σε κάποιες περιοχές διέκοψαν την παροχή φυσικού αερίου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ο Χακί Ερκσόι από τον Τουρκικό Ερυθρό Σταυρό δήλωσε ότι μετέβησαν ομάδες βοήθειας από την βόρεια και ανατολική Τουρκία στην πληγείσα περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι στήνονταν σκηνές και καταφύγια για τους πληγέντες, ενώ εστάλησαν κουβέρτες, τροφή και νερό, μαζί με φορητές κουζίνες.

Τέλος, πρόσθεσε ότι επιστρατεύτηκε στρατιωτικό αεροσκάφος προκειμένου να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας προς τους πληγέντες.

Δύο υπαίθρια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην πόλη. Στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Αγρι νοσηλεύονται τουλάχιστον 60 τραυματίες, πάντως δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε αυτό, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Διασώστες και εφόδια στέλνει το Ιράν
Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος έστειλε μια πρώτη ομάδα από διασώστες και βοήθεια σε ιατρικά εφόδια και τρόφιμα στην ανατολική Τουρκία, η οποία επλήγη χθες από ισχυρό σεισμό, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Είκοσι διασώστες, 20 ασθενοφόρα, ένα νοσοκομείο εκστρατείας, 50 σκηνές και βοήθεια σε τρόφιμα" εστάλησαν σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Βαν, κοντά στα ιρανικά σύνορα, όπου ο σεισμός ήταν πιο καταστροφικός, δήλωσε ο Μαχμούντ Μοζαφάρ, επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Δημοσίευση σχολίου