0

Δεν ξέρω αν έχετε δει την ταινία Stealth. Ήταν μια φιλόδοξη παραγωγή περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας που προβλήθηκε το 2005 και εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, εξαιτίας τους παιδαριώδους σεναρίου της. Το κεντρικό σημείο όμως της υπόθεσης εξακολουθεί να παραμένει ενδιαφέρον – ένα υπερσύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος που πετά χωρίς πιλότο (drone aircraft), αυτόνομα, και του οποίου ο υπολογιστής “τρελαίνεται” και αναγνωρίζει τα φιλικά στρατεύματα ως εχθρικά.

Έξω από τη σφαίρα της μυθοπλασίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εδώ και πολλά χρόνια απτή πραγματικότητα, ειδικά για στρατιωτικές εφαρμογές και ακόμη ειδικότερα για δύσκολες πτήσεις αναγνωριστικών αποστολών. Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητά τους, ωστόσο, μειώνεται σοβαρά από το γεγονός ότι απαιτείται αδιάλειπτη επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου, το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς με νέα δεδομένα και εντολές τον υπολογιστή του σκάφους.

Το επόμενο βήμα για την απόκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας κινήσεων του ρομποτικού αεροσκάφους έγινε πρόσφατα από την επιτυχημένη εγκατάσταση και δοκιμή ενός νέου συστήματος οπτικής αναγνώρισης που επινοήθηκε από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Ουσιαστικά πρόκειται για τα ψηφιακά «μάτια» του ρομποτικού σκάφους, τα οποία μπορούν να διακρίνουν, βάσει ειδικού software τις αντιθέσεις στο οπτικό πεδίο και να τις μεταφράσουν σε αξιοποιήσιμη πληροφορία.

Και ποια είναι αυτή η πληροφορία; Απλά, η διαφορά μεταξύ των διάφορων ιπτάμενων αντικειμένων, η εκτίμηση του μεγέθους, της τροχιάς και της ταχύτητάς τους και η ανάλογη διόρθωση της πορείας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο αλγόριθμος οπτικής αναγνώρισης μπορεί να ξεχωρίσει τη σιλουέτα ενός αεροπλάνου από εκείνη ενός πουλιού, και να καταφέρει να διακρίνει αν πρόκειται π.χ. για ένα μεγάλο σκάφος σε μεγάλη απόσταση, ή ένα μικρό πτηνό σε μικρή απόσταση, κάτι που συνήθως μπερδεύει πολύ εύκολα τα αυτόματα συστήματα οπτικής αναγνώρισης, οδηγώντας σε μοιραίες συγκρούσεις.

Ίσως στο μέλλον τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα να χρησιμοποιούνται και σε μη στρατιωτικές επιχειρήσεις, μειώνοντας έτσι το κόστος μεταφοράς χρησιμοποιώντας drone aircrafts.
http://www.pestaola.gr/drone-aircraft/

Δημοσίευση σχολίου