0

The Twilight saga: New Moon (Λυκόφως Νέα Σελήνη)2009
DOWNLOAD TORRENT
«Νέο φεγγάρι» για την Twilight Saga και τα πράγματα για την Bella (Kristen Stewart) δεν είναι καθόλου καλά, καθώς ο Edward (Robert Pattinson) την εγκαταλείπει για να μην ριψοκινδυνέψει την αποκάλυψη της ταυτότητάς της οικογένειάς του και εκείνη πέφτει στην αγκαλιά (αλλά όχι στο κρεβάτι) του Jacob (Taylor Lautner), που αποδεικνύεται... λυκάνθρωπος. Παράλληλα κακά βαμπίρ με ανοικτούς λογαριασμούς με την Bella επιστρέφουν στη μικρή της κωμόπολη διψώντας για το αίμα της και (καλά) βαμπίρ και λύκοι τρέχουν για να την σώσουν, αλληλοτρωγόμενα στο μεταξύ.


Το να κρίνεις ένα blockbuster και ένα εκδοτικό φαινόμενο με καθαρά καλλιτεχνικά κριτήρια είναι εξαρχής χαμένη υπόθεση, καθώς ξέρεις a priori πως το θέαμα που πας να παρακολουθήσεις έχει ένα άνω όριο. Και παρότι είδα με περισσή συμπάθεια την πρώτη περιπέτεια της όμορφης Bella με τα βαμπίρ, δε θα έλεγα πως η συμπάθεια αυτή αρκεί για να σώσει και το «New Moon» ειδικά από τη στιγμή που η ίδια η ταινία φαίνεται να μην παίρνει τον εαυτό της και πολύ στα σοβαρά...

Γιατί; Μα γιατί σε δύο ώρες και κάτι παρακολουθήσαμε την αποθέωση της υπερβολής, με την Bella να ουρλιάζει σαν δαιμονισμένη για τον χαμένο της έρωτα και τον Edward να λυγίζει κάτω από το βάρος του καθήκοντος. Παράλληλα ενώ η ταινία αναπτύσσει ένα ειδύλλιο ανάμεσα στην πεντάμορφη και τον λύκο Jacob, το αφήνει στο έλεος των βαμπίρ, κάθε φορά που εκείνη θυμάται πως άλλον ταλαιπωρεί και άλλον αγαπά. Σχηματική ανάπτυξη χαρακτήρων και παντελής αδιαφορία για κάθε δεύτερο ρόλο, μόνο και μόνο για να βλέπουμε καλογυμνασμένα ημίγυμνα λυκο-αγόρια να τρέχουν μέσα στη βροχή στο δάσος και καλογυμνασμένα ηδυπαθή βαμπιρο-αγόρια να τρέχουν μέσα στα κάστρα με κολλητά πουκάμισα και τους ανεμιστήρες να φυσάνε κόντρα. Από την άλλη η Kristen Stewart υπερβάλλει για άλλη μια φορά (και κρίμα γιατί στο «Adventureland» είδαμε πως έχει και εσωτερικές νότες που όταν τις παίζει σωστά, την φέρνουν σε πιο γήινα και ερμηνευτικώς αποδεκτά επίπεδα) και είτε κλαίει και χτυπιέται, είτε κοιτάει με λαγνεία τους συμπρωταγωνιστές της, οι οποίοι έχουν γυρίσει την γη ανάποδα, μόνο και μόνο για να είναι μαζί της. Και άλλοι αγάπησαν, δεν έκαναν έτσι...

Η ταινία ευτυχώς κρατάει την σοβαρότητα και ομιχλώδη υφή της φωτογραφίας του πρώτου μέρους, την ομορφιά και κατ' επέκταση την όμορφη απεικόνιση στον φακό όλων των πρωταγωνιστών της και επικουρείται από ένα story κομμένο και ραμμένο για γυναικείες εφηβικές φαντασιώσεις. Οι καλοί αγαπάνε αλλά κάνουν το καθήκον τους, οι κακοί δεν αγαπάνε και τόσο και διψούν για αίμα, η κεντρική πρωταγωνίστρια είναι πανέμορφη και το κέντρο ενός σύμπαντος που όλοι ασχολούνται μαζί της και ενώ κάνει πάντοτε του κεφαλιού της, την βγάζει καθαρή. Ομορφιά παντού διάχυτη και από ουσία, ελάχιστα πράγματα, ακόμα και για τα δεδομένα του ψυχαγωγικού κινηματογράφου.

Μπήκαμε στην αίθουσα "διψασμένοι για αίμα", αλλά το «New Moon» μας σερβιρίστηκε "well done". Έτσι φύγαμε με "την ουρά στα σκέλια" και ενώ διασκεδάσαμε αρκούντως με τις περιπέτειες της Bella, δε ξέρω αν θα θυμόμαστε τίποτα από όλα αυτά σε λίγο καιρό.

Δημοσίευση σχολίου