0
Ο General Lee όπως ονόμασαν το λατρεμένο τους αυτοκίνητό τα ξαδέρφια Bo και Luke Duke δεν ήταν ένα απλό τηλεοπτικό όχημα. Από το 1979 και έπειτα, όταν άρχισε να προβάλλεται η σειρά, ο General Lee δεχόταν 35.000 γράμματα(!) φανατικών οπαδών του κάθε μήνα. To Dodge Charger άρχισε να γίνεται ανάρπαστο έστω και αν η παραγωγή του είχε σταματήσει από το 1978 (ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1966 και επανακυκλοφόρησε το 2006) και παράλληλα δημιούργησε μια συνολική τάση για τη σχέση ιδιοκτήτη - αυτοκινήτου. Για ορισμένους ήταν και η αποκατάσταση του Dodge Charger μετά τον “εξευτελισμό” που είχε δεχτεί αυτό από το Ford Mustang στις σκηνές κυνηγητού στην ταινία Billit του 1968.

Για την τηλεοπτική σειρά “The Dukes of Hazzard” χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 300 Dodge Charger, καθώς σχεδόν σε κάθε επεισόδιο καταστρεφόταν και ένας General Lee σε καταδιώξεις, αυτοσχέδιους αγώνες ή απλώς επιπόλαια λάθη του Bo ή του Luke. Οι κινητήρες ήταν πολλοί και διάφοροι και επιλέγονταν ανάλογα με το σενάριο. Όλοι big block ασφαλώς, για τις απλές σκηνές αρκούσε ένας 5.2l με 318ps ενώ για τα περίφημα άλματα τα αυτοκίνητα έφεραν τον 7.2l με 440ps.

Όσο για τις υπόλοιπες μετατροπές ήταν και αυτές κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες. Το roll cage ήταν εμφανές ούτως ή άλλως και επίσης υπήρχε προστατευτική μπάρα στο εμπρός μέρος καθώς και ειδικές αναρτήσεις και ελατήρια. Τα φρένα ήταν φτιαγμένα ώστε να εξυπηρετούν τις επιτόπιες στροφές για να ξεφεύγουν οι Dukes από τον Boss Hogg και το Σερίφη Rosko, ενώ στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν για άλματα υπήρχε βάρος στο χώρο αποσκευών για την απαραίτητη ισορροπία στον αέρα.Ο General Lee δεν είχε πόρτες καθώς αυτές ήταν κολλημένες στα πρότυπα πολλών αγωνιστικών της εποχής και τα δύο ξαδέρφια μπαινόβγαιναν από το παράθυρο με κίνηση που αποτελεί μέχρι και σήμερα trademark τουλάχιστον για όσους είμαστε άνω των 30. Επιπλέον σπανίως έκαναν και το γύρο του αυτοκινήτου καθώς προτιμούσαν να γλιστρούν πάνω στο τεράστιο καπό πριν πηδήξουν στις θέσεις του από τα παράθυρα.

Όπως είναι φυσικό μιμητές και κακέκτυπα του General Lee υπάρχουν ακόμη και σήμερα, ωστόσο από τα 300 αυτά αυτοκίνητα είναι αδιευκρίνιστο ποια σώζονται μέχρι τις ημέρες μας. Πριν από τρία χρόνια ο John Schneider, ο Bo του σίριαλ πούλησε στο eBay τον General Lee που είχε στην κατοχή του αντί του ποσού των 9.900.500 δολαρίων. Ποσό που έφερε το αυτοκίνητο στη δεύτερη θέση του πιο ακριβού σε δημοπρασία.

Σήμερα υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες σχετικές με τους Dukes όπως το Cooter’s Place όπου πωλούνται αναμνηστικά σχετικά με το σήριαλ και διοργανώνονται τα Dukes Fest. Φεστιβάλ όπου μαζεύονται οι λάτρεις και αναπαριστούν τα άλματα του General Lee ή τα αποτυχημένα άλματα των περιπολικών που τον κυνηγούσαν. Εκεί συχνά πυκνά εμφανίζονται και οι πρωταγωνιστές! Για όσους ενδιαφέρονται οι Daisy Duke κατά κόσμον Catherine Bach είναι στα 56 της πλέον, με μερικά κιλά και λίγες ρυτίδες παραπάνω, αλλά λαμπερή και όμορφή έστω και αν το καυτό σορτσάκι είναι μια γλυκιά ανάμνηση και για εκείνη όσο είναι και για εμάς.

Στα video μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το πως ξεκινούσε η σειρά, να δείτε ένα tribute στον General Lee αλλά με σκηνές και από την ταινία του 2005 και φυσικά να απολαύσετε ένα video clip με διάφορες σκηνές από το σίριαλ να “ντύνουν” το τραγούδι του Johny Cash με τον τίτλο General Lee.



Στάθης Πετρόπουλος
http://www.highoctane.gr/sbj.aspx?sbj=1810&comp=dodge

Δημοσίευση σχολίου