0

Επίλεξε αυτό που σε ελκύει και σου αρέσει πιο πολύ, αφού πρώτα πληροφορηθείς τι ενδείκνυται και τι μπορεί να σε ωφελήσει περισσότερο, ανάλογα με την ηλικία σου. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει να είναι εξατομικευμένο, προσαρμοσμένο στις ικανότητές σου, πολύπλευρο, απολαυστικό και να μη γίνεται καταναγκαστικά.
Αν είσαι 20 έως 30 χρονών
Εφόσον είσαι υγιής, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Εντούτοις, καλό είναι να δώσεις προτεραιότητα στην αερόβια γυμναστική, ατομική σε όργανα cardio ή ομαδική (π.χ. πολεμικές τέχνες, χορευτικό αερόμπικ ή αερόμπικ στεπ). Επιβάλλεται, επίσης, να κάνεις τακτικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. ελεύθερα βάρη, λάστιχα), ισορροπίας (π.χ. σε ειδικές μπάλες) και ευλυγισίας (π.χ. διατάσεις και πιλάτες). Επιδίωξε να αλλάζεις συχνά ασκήσεις, μεθόδους και προγράμματα, πάντα όμως να τα εκτελείς σωστά, προοδευτικά και σε ένταση ανάλογη με τη φυσική σου κατάσταση.

Προτεραιότητα: Αερόβιες ασκήσεις (Cardio training).

Αν είσαι 30 έως 40
Γυμνάσου οπωσδήποτε με βάρη (μπάρα, αλτήρες, μηχανές κ.ά.) και κάνε συχνά ασκήσεις σε όργανο cardio, προτιμώντας το τρέξιμο ή το ελλειπτικό. Θέσε εφικτούς στόχους και μην προσπαθείς να πετύχεις πολλά πολύ γρήγορα, γιατί είτε θα απογοητευτείς, είτε θα τραυματιστείς. Αν σου αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα, προτίμησε κάποιο που να περιέχει ποικιλία ασκήσεων, όπως η κυκλική προπόνηση, η σουηδική γυμναστική ή οι πιο δυναμικές εκδοχές της γιόγκα.

Προτεραιότητα: Συνδυασμός ασκήσεων με βάρη και αερόβιων ασκήσεων.

Αν είσαι 40 έως 50
Αν ξεκινάς γυμναστική για πρώτη φορά ή έχεις καιρό να γυμναστείς, άρχισε με τα πολύ βασικά, όπως περπάτημα σε διάδρομο, ποδήλατο, ελαφριά βαράκια και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Επένδυσε στην ποιότητα της γυμναστικής, δώσε ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές κινήσεις και στις ασκήσεις ισορροπίας. Εάν επιλέξεις κάποιο ομαδικό πρόγραμμα, αυτό πρέπει να είναι ευέλικτο, να αποτελείται από ποικιλία διαφορετικών ασκήσεων, να μη σε κουράζει υπερβολικά και να περιέχει πολλές στιγμές χαλάρωσης, όπως το πιλάτες.

Προτεραιότητα: Λειτουργική γυμναστική (Functional training).

Αν είσαι 50 έως 60
Χρειάζεσαι κυρίως ήπιες σωματικές δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, όπως π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι και υδρογυμναστική (προτίμησε γυμναστήριο με πισίνα). Εναλλακτικά, επίλεξε ένα είδος ήπιας αερόβιας γυμναστικής που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, όπως το τάι τσι. Εμπλούτισε το πρόγραμμά σου με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βαράκια και όργανα παροχής αντίστασης, χρησιμοποιώντας όμως σχετικά λίγα κιλά για αρκετές επαναλήψεις, τουλάχιστον 12 σε κάθε σετ. Στο τέλος κάθε προγράμματος αφιέρωσε αρκετή ώρα σε διατάσεις.

Προτεραιότητα: Ήπια αερόβια γυμναστική, προτιμότερο σε πισίνα.

Αν είστε 60+
Οι διατάσεις, η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό είναι εξαιρετικά υποβοηθητικές, ιδίως εάν έχεις δύσκαμπτες αρθρώσεις, όπως επίσης και ο συνδυασμός ασκήσεων ισορροπίας (βοηθούν στην αποφυγή των πτώσεων) με ασκήσεις ενδυνάμωσης (διατηρούν τη μυϊκή μάζα). Ακολούθησε αρχικά ένα εύκολο πρόγραμμα, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, συνεργάσου με προσωπικό προπονητή για να σε επιβλέπει, καθοδηγεί και ενθαρρύνει.

Προτεραιότητα: Προσωπική προπόνηση (Personal training).

Γενική κατεύθυνση: Εάν είσαι νέα και υγιής, προτίμησε πιο έντονα προγράμματα που στοχεύουν στην πολύπλευρη σωματική εκγύμναση με διάφορους τρόπους και μέσα. Αν είσαι μεγαλύτερης ηλικίας, επίλεξε δραστηριότητες ήπιες και ασφαλείς που δεν έχουν αυξημένες απαιτήσεις και δεν παρουσιάζουν πολυπλοκότητα ή δυσκολίες στην εκμάθησή τους.

Δημοσίευση σχολίου