0

Την αναστολή λειτουργίας της Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών έως και την Παρασκευή αποφάσισε η Πρυτανεία του ιδρύματος σε συνεννόηση με την Κοσμητεία της Σχολής, μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν περίπου 250 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν να λάβουν άδεια παραμονής και ξεκινούν από σήμερα απεργία πείνας.Τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και οι φοιτητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται και να τελούν υπό κατάληψη χώροι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για θέματα που δεν σχετίζονται με ακαδημαϊκά ζητήματα. Οπως έγινε γνωστό, λίγες ημέρες πριν είχε ζητηθεί να παραχωρηθεί ένας χώρος της Νομικής για τη «φιλοξενία» των μεταναστών, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο, όταν ομάδες αριστερών φοιτητών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αλληλέγγυων προς τους μετανάστες, εισήλθαν στον χώρο του ιδρύματος και προετοίμασαν το έδαφος για την άφιξη και φιλοξενία των μεταναστών. Την Κυριακή το βράδυ, περίπου 250 μετανάστες που είχαν φτάσει από την Κρήτη μπήκαν στο κτίριο της Νομικής σχολής και πλέον, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Νομικής, κ. Φορτσάκης, έχουν περιοριστεί στον χώρο του κτιρίου στη Σόλωνος, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, δεν χρησιμοποιείται για μαθήματα, αλλά επρόκειτο να δοθεί προς χρήση τον Μάρτιο.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεόδωρος Πελεγρίνης, δήλωσε στο «Εθνος» ότι το πανεπιστήμιο εκφράζει τη συμπάθειά του προς τους συγκεκριμένους μετανάστες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να μη γίνονται κανονικά τα μαθήματα». Ολοι πάντως διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν γίνει ζημιές στο κτίριο.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, με τη ΔΑΠ μάλιστα να εξαπολύει πυρά εναντίον της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΝ ότι βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί η κατάληψη.

Τόσο η ΠΑΣΠ όσο και η ΔΑΠ υποστηρίζουν ότι κατανοούν το δράμα των μεταναστών, αλλά δεν έπρεπε να καταληφθεί το κτίριο. Η ΠΑΣΠ αναφέρει πως «η διαμονή στον χώρο της Νομικής Σχολής δεν είναι η λύση στα χρόνια προβλήματά τους και πως οι καιροί επιβάλλουν μόνιμες λύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει χώρους του ιστορικότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, μετατρέποντάς το σε μια βόμβα για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια» ήταν το σχόλιο της ΔΑΠ. Από την πλευρά της, η νεολαία του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι μετανάστες δεν χρησιμοποιείται για μία δραστηριότητα και δεν παρακωλύεται η λειτουργία της σχολής, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής στέκεται στο πλευρό των μεταναστών.

Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιατί αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Πελεγρίνης, μέσω του «Εθνους» εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους μετανάστες αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να λειτουργεί κανονικά.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της σχολής έως την Παρασκευή, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για αυτούς τους ανθρώπους, ενώ την Πέμπτη η πρυτανεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα». Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι είναι έξω από τις σκέψεις του ιδρύματος να τεθεί θέμα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχουν γίνει ζημιές στο κτίριο. Μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Πελεγρίνη έφτασαν στον χώρο, όπου βρίσκονται οι μετανάστες, γιατροί από την Ιατρική σχολή του ιδρύματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Μιχάλης Νιβολιανίτης (Έθνος)

Δημοσίευση σχολίου