0
Οι ευρωπαίοι του Νότου κινδυνεύουν από το όζον!
Η κλιματική αλλαγή λόγω του όζοντος θα βλάψει τα επόμενα χρόνια τους πνεύμονες των Ευρωπαίων που διαμένουν στο Νότο, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Μπέρτιλ Φόρσμπεργκ, του πανεπιστημίου Ουμέα της Σουηδίας.Στόχος της μελέτης είναι να προετοιμάσει τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές για τις αναμενόμενες μεταβολές στη δημόσια υγεία, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το όζον είναι ένα "διπρόσωπο" αέριο. Όταν βρίσκεται ψηλά στη στρατόσφαιρα, δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία να φθάσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Όταν, όμως, το όζον βρίσκεται πιο χαμηλά στη γη, τότε είναι μία ρυπαντική ουσία που δρα σαν "αέριο του θερμοκηπίου", συμβάλλοντας στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Από την άλλη, αν κανείς εισπνεύσει το όζον σε αυξημένες ποσότητες, αυτό λειτουργεί ως οξειδωτική ουσία που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πόνο στο στήθος, βήχα, ερεθισμό του λαιμού και αίσθημα ασφυξίας.

Μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και το άσθμα, καθώς επίσης να μειώσει τη γενικότερη λειτουργικότητα των πνευμόνων.
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128792005

Δημοσίευση σχολίου